Wino różowe

Wino białe lub czerwone? Jak dobierać wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do potraw zawędrowała też do Polski. Coraz częściej na naszych stołach gości ten wyjątkowy trunek. Niestety, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, jak dobierać wino do dań nie jest zanadto rozbudowana. Podpowiadamy jakie wino pasuje do jakich posiłków.

Wino online)

Jakie wino serwować do przystawek?
Jeśli rozpoczynamy od przystawek, najprzyzwoiciej postawić na rozkoszne, białe wino, które powinno być przyzwoicie schłodzone. Od tej zasady jest niemniej jednak wyjątek: jeśli przystawki dosmaczone są octem winnym, powinno się zaserwować do nich wino czerwone.

Wino białe

Które wino pasuje do makaronów?
Makarony najodpowiedniej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być niemniej jednak lekkie. Jeżeli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najpoprawniej wino czerwone. W ostateczności takie danie wolno zestawić również z winem różowym.

wino w kartonowych boksach

Z którym winem podawać dania rybne?
Stara reguła powiada, że do ryb najpoprawniej pasuje wino białe. Należałoby niemniej jednak pamiętać, iż nie jest to bezwzględna reguła. Jeżeli podajemy gościom zupę rybną, mamy prawo podać ją z winem czerwonym. Warunek jest niemniej jednak jeden: musi to być wino lekkie.

Z którym winem najprzyzwoiciej komponuje się mięso?
W tym wypadku dużo zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu podawać wolno zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to może to być wino lekkie. W przypadku kurczaka z rożna w grę wchodzi wyłącznie wino czerwone. Cielęcina ma prawo być podawana albo z młodym winem czerwonym, lub musującym winem różowym. Jeśli na stole pojawi się mięso smażone, zaopatrzyć wypada się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.