Włosi zdają sobie sprawę z tego, jak jeść. Być może skutkiem tego, że używane przez nich kompozycje są ożywcze, aromatyczne oraz odpowiednie dla każdego. Szablonowa kuchnia włoska podąża śródziemnomorskim wzorem pożywienia – ogniskuje się na prostych, naturalnych, składnikach, co czyni ją jedną z najzdrowszych kuchni na świecie. Badania wskazują, że korzyści przepływające ze wzoru diety śródziemnomorskiej mogą obejmować reformę utraty wagi, lepszą kontrolę poziomu cukru we krwi i zmniejszenie ryzyka depresji. Włoskie jedzenie jest także rozkoszne i oznacza wypełnianie spiżarni potrawami, które nie wyłącznie smakują niesamowicie, jakkolwiek również są całe napakowane atrybutami pobudzającymi zdrowie.
mięso sezonowane w Krakowie
restauracja włoska Kraków
Spójrz na parę poniższych składników, które stanowią esencję kuchni włoskiej, napełnij kieliszek wina i gotuj!
Oliwa z oliwek
Jest to niemalże niezbędne uporządkowanie każdej włoskiej potrawy. Każde 2 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, które spożywa się podczas przeprowadzania diety w stylu śródziemnomorskim, niebezpieczeństwo wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej zmniejsza się o 10 procent. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest bogata w mononienasycone kwasy tłuszczowe, jak również witaminę E i inne zdrowe związki, jakie zmniejszają stan zapalny.
Restaurants near Main Market Square
Pomidory z puszki
Świeże pomidory są idealne, jakkolwiek te z puszki mogą uczynić, że posiłek będzie przygotowany migiem – co jest bardzo ważne. Pomidory pomagają chronić nas przed niektórymi nowotworami, chorobami serca i osteoporozą i są w stanie funkcjonować jako silne przeciwzapalne związki.
Czosnek
Czosnek ma na własnym koncie długą historię zużycia z racji posiadanych właściwości leczniczych. Po pierwsze, zawiera związek o nazwie allicyna, który przyczynia się do odprężenia naczyń krwionośnych (dzięki czemu krew może płynąć bez ograniczeń), sprawia powstawanie naczyń krwionośnych i zapobiega kurczeniu się płytek krwi. Związki czosnku mieszczą ze sobą jeszcze więcej korzyści: mogą zatrzymać wzrost komórek nowotworowych w celu ochrony przed rakiem i obniżyć poziom glukozy we krwi w celu słabnięcia ryzyka cukrzycy.